A. M. Slomek Nadkofija Maribor Slovenska kofovska Konferenca Biblija.net Radio Ognjie Exodus TV

Cvetana Priol

Iz duhovnega dnevnika Cvetane Priol (1922-1973)

 

Cvetana PriolCvetana se je rodila v ugledni Priolovi družini v Mariboru 19. februarja 1922, kot prva od treh hčera; njej je sledila Božena, najmlajša pa je Nevenka. Vse tri hčere so obiskovale osnovno šolo pri Šolskih sestrah v Mariboru. Cvetana se je potem vpisala na klasično gimnazijo in po maturi na Glasbeno akademijo v Ljubljani in v Gradcu, nato je od leta 1956 do 1969 poučevala glasbo na Srednji glasbeni šoli v Mariboru.

Svojo življenjsko pot, ki je bila obložena s križem bolezni in mnogih drugih preizkušenj, je Cvetana opisala v svojem dnevniku "Darovana".

Prelomnico v Cvetaninem življenju predstavlja dogodek, ko se je spomladi, leta 1939 v mariborski stolnici popolnoma darovala Bogu, kot žrtev ljubezni. To daritev je kasneje še nekajkrat ponovila, kakor beremo v dnevniku:

"Jezus, zdi se mi, da moram obujati spomin na vse tvoje čudovite darove, ki si mi jih naklanjal v življenju ... Bilo je lepo pomladansko jutro, ko sem se pri darovanju v stolnici darovala Tebi, kot žrtev ljubezni. Ne morem pozabiti sreče onih dni, ko sem bila bolj v nebesih kot na zemlji ... Še ene daritve se spomnim, 29. aprila 1949 - na petek zjutraj v stolnici v Križevi kapeli. Mami je tisto jutro dala velik šop belega španskega bezga s seboj za v cerkev - ni vedela zakaj. S polnim naročjem belega cvetja sem pred obhajilom obnovila svojo obljubo in se zavezala k pokorščini do Cerkve in v službi njej. Popoldne sem to storila še enkrat - ... Gospod, ti živiš vse čase v svoji Cerkvi, v svojih duhovnikih. Po njih smo te spoznali, po njih te vedno najdemo v tabernaklju in na oltarjih naših cerkva. Jezus, glej, jaz sem otrok Cerkve. Za njo se ti v prvi vrsti darujem: Za našega škofa in za duhovnike ... Naj bom tvoja mala žrtev, ki se bo použila za Cerkev, za svetost duhovnikov: Če sama ne morem biti tvoj duhovnik, naj bo moje življenje vsaj dar zanje, da bodo privedli tisoče in tisoče duš k tebi ... "

29.7.1951 Cvetana zapiše:
"Jezus me je vodil in niti enkrat mi še ni bilo žal, da sem se izročila Njegovi ljubezni. Samo to si še želim, da bi prišla do uresničenja svoje volje, da bi bilo moje srce čisto in do konca Njegovo, da bom tako resnično darovana.

Kako so mi starši dali ime Cvetana? Čitali so povest iz časov starih Slovanov "Darovana". V njej hči poganskega duhovnika sprejme krščanstvo in se odpove svetu, da bi služila Bogu. Imenovala se je Cvetana. Tudi meni so dali ime Cvetana. Dosegla sem svoj poklic misijonarke: Postala sem misijonarka s trpljenjem - misijonarka na bolniški postelji.
Srečna sem in molim: Iskal si me, Gospod pred mnogimi leti in klical si me že v mladosti. Izbral si otroka zase in ga vodil skozi jasnine in temo, srečo in dvome. Po dolgih letih si mi pokazal sedaj moj cilj in moj poklic. Ti, brezmejna Modrost, ki vodiš naše življenje, ohrani nam vodnike! Ti si nam jih dal, da nas vodijo vedno bliže k Tebi. Blagoslavljaj in ohranjaj svoje nevestice, da bomo vedno bolj tvoja lastnina, da bomo pozabljale na sebe in imele le eno samo željo in voljo: v sreči in trpljenju živeti in služiti le tebi, svojemu Gospodu."

CvetanaPriol01

 

18.4.1965: 

"Na Velik četrtek sem igrala v kapeli in bila pri sveti uri, na Veliki petek in na Veliko soboto pri obredih v stolnici. Bilo je zelo lepo . Bogoslužje me je zelo prevzelo, to je živi skrivnostni Kristus, ki danes živi v nas in v Cerkvi. Hočem biti tvoja priča, Gospod. Priča tvoje večne prisotnosti v Cerkvi. Daj, da bo moje srce veliko, kot je velik svet in kot so velike potrebe duš. S svojim ubogim in sebičnim srcem ne morem nič. A z Marijinim in tvojim Srcem zmorem vse. Aleluja."

Molitev za beatifikacijo božje služabnice Cvetane Priol

Vsemogočni Bog, Oče luči,
od tebe prihaja vsak dober dar;
hvala ti za božjo služabnico Cvetano, 
ki je svoje življenje darovala za Cerkev 
in je tudi v bolezni in v
trpljenju zvesto služila Tvojemu klicu.
Podeli ji čast oltarja,
da bomo po njenem zgledu sprejemali svoj križ
in v upanju na vstajenje gradili tvoje kraljestvo.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen

Morebitna uslišanja sporočite na Nadškofijski ordinariat Maribor
Slomškov trg 19, MARIBOR

Iz pisma Kongregacije za zadeve svetnikov mariborskemu nadškofu dr. Francu Krambergerju:

Prevzvišeni gospod!
Rim, 1.3.2003, Prot. Št. 2534-1/03
V pismu od dne, 30.1.2003 sprašuješ Kongregacijo za zadeve svetnikov, ali s strani Svetega sedeža kaj nasprotuje postopku beatifikacije in kanonizacije Božje služabnice Cvetane Priol, krščanske verne laikinje, ki je umrla v Gospodovem letu 1973.
Po tem, ko je bila ta zadeva dobro preiskana, imam čast, da tebi, prevzvišeni gospod sporočim: S strani Svetega sedeža nič ne nasprotuje, da se začne postopek beatifikacije in kanonizacije Božje služabnice Cvetane Priol ... 

V Gospodu vdani, 
Josephus kard. Saraiva Martins
prefekt

Cvetanin grob na pobreškem pokopališču:                                            

Cvetanina freska na Kureščku, avtor Lojze Čemažar (foto: Peter Čemažar)

 

 

 

 Cvetanina freska na Kureščku, avtor Lojze Čemažar (foto: Peter Čemažar)

 


Potujoča razstava o Božji služabnici Cvetani Priol

"Moj poklic je ljubezen"

 

 

 

 

Stolna župnija Maribor in Nadškofijski arhiv Maribor smo konec leta 2019 pripravili razstavo o Božji služabnici Cvetani Priol in v januarju 2020 izvedli Simpozij o njej. Avtorica razstave je Cvetanina vneta raziskovalka, arhivistka mag. Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor.

Cvetana Priol je bila župljanka Stolne župnije Maribor in profesorica klavirja na Glasbeni šoli v Mariboru. Skorajda naša sodobnica nas danes lahko močno navdihuje. Pokojni pisatelj Alojz Rebula jo je poimenoval slovenska mistikinja, trpinka, umetniška duša, vsa predana glasbi, zvezda na malem nebu slovenske svetosti, slovenska mala cvetka. Pisatelj je napisal tudi scenarij za film o njej, katerega je režirala ga. Vanda Brvar in je viden tudi na tej povezavi.

Zelo bomo veseli, če boste začutili, da je razstava o Cvetani dobrodošla v vaši župniji. Cvetana nagovarja bolnike, pastoralne delavce, glasbenike, učitelje, profesorje, umetnike ter vsakogar izmed nas. Obsega 15 trdih panojev (100*70cm). Zgibanko si lahko naložite tukaj.

V kolikor ste zainteresirani za sodelovanje, vas prisrčno prosimo, da nam pošljete mejl na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in se pozanimate o možnih terminih gostovanja razstave.

Razstava potuje po Sloveniji:

avgust 2020 - župnija Jarenina

september 2020 - župnija LJ - Sv. Križ

oktober - december 2020 - župnija Križe

marec 2021- maj 2021 - župnija Zreče

10. junij - 31. avgust 2021 Muzej krščanstva na Slovenskem Stična

september 2021 -  župnija Sv. Rupert, Voličina

februar, marec 2022 - župnija Celje - Sv. Cecilija (kapucini)

 7. april - 17. maj 2022 - Teološka fakulteta v Ljubljani

 19. maj  - 5. junij 2022 - galerija Družina (Krekov trg 1, Ljubljana)